ميوه خرما انواع و اقسام مختلفي دارد كه در اين مطلب قصد داريم شما را با يكي از مشهورترين و گران قيمت ترين آنها آشنا كنيم. در ادامه با ما همراه باشيد.
نحوه و محل كاشت خرماي پيارم
اين مسئله كه خرماي پيارم به عنوان درجه يك ترين خرماي جهان، در جنوب ايران يعني استان هرمزگان، در شهرستان حاجي آباد و روستاهاي سرچاهان، تزرج، شهدادي و برآفتاب كشت مي شود، بسيار مسئله خوشحال كننده اي است. اما نحوه كاشت اين خرما چگونه است؟ از ابتداي شهريور ماه تا پايان آبان ماه هر سال را بايد زمان برداشت خرماي پيارم دانست. اما قبل از اينكه اين ميوه به مرحله برداشت برسد مراحلي را بايد طي كند. خرماي پيارم را با كاشت پاجوش آن يا به زبان محلي فسيل آن توليد مي كنند. البته اين كار اينطور كه به نظر مي رسد، ساده نيست . يك استادكار بايد با كمك ديلم فسيل را از تنه جدا كرده در يك چاله قرار داده و روي آن را با خاك نرم بپوشاند. تعداد زيادي از روستاهاي هرمزگان به كشت خرماي پيارم رو آورده اند اما نوع درجه يك آن به صورت محدود كشت مي شود.
از آنجايي كه برنامه درستي براي كشت اين محصول در ايران اجرا نمي شود و معمولاً محصول توليد شده از نياز بازار جهاني بيشتر است و يا درجه كيفيت آن براي صادرات مفيد نيست؛ احتمال مي رود در بلند مدت ضررهاي اين كشت بي رويه گريبان باغداران هرمزگاني را بگيرد. اما از طرف ديگر خاص بودن و قيمت بالاي اين خرما باعث مي شود باغداران زيادي رو به كاشت اين محصول بياورند.
آشنايي با خواص خرماي پيارم
همانطور كه ذكر شد خرماي پيارم ارزش غذايي و خواص بسيار زيادي دارد كه برخي از اين خواص به شرح زير هستند:
هر 100 گرم خرماي پيارم داري 125 كيلو كالري است.
مصرف اين ميوه بسيار كمتر از قند افراد را دچار چاقي مي كند.
در اين خرما مقدار زيادي ويتامين C وجود دارد. در 100 گرم از اين خرما تقريباً 14 ميلي گرم ويتامين C موجود است.
خرماي پيارم سرشار از مواد قندي و مواد معدني است.
هضم اين خرما به دليل داشتن فروكتوز بسيار راحت است.
هر 100 گرم از اين خرما 5/1 درصد پروتئين گياهي را جذب بدن مي كند.
در اين خرما فيبر موجود است كه اين مسئله به سلامت دستگاه گوارش كمك مي كند.
كارتنوئيد يا مواد رنگي موجود در خرماي پيارم مي تواند پيش ساز آنتي اكسيدان و ويتامين A باشد و از سرطاني شدن سلول هاي دن جلوگيري كند.
اين خرما همچنين ميزان زيادي فولات يا اسيد فوليك به بدن مي رساند كه اين مسئله براي زنان باردار بسيار مفيد است.
طبع خرماي پيارم گرم است و به فرد در مواجه با بيماري هايي مانند اسهال و يبوست كمك خواهد كرد.
در نهايت خرماي پيارم اسيد معده را خنثي كرده و از ترش كردن و دل درد جلوگيري مي كند.
خرماي پيارم و ديابت
يكي از مهم ترين خواص خرماي پيارم و از دلايل اصلي محبوبيت آن كه بهتر است آن را جداگانه بررسي كنيم مفيد بودن اين ميوه براي افراد ديابتي است. همانطور كه در بالا هم اشاره شد قند اين خرما فروكتوز، يعني نوعي قند طبيعي كه به آساني در بدن انسان هضم مي شود، است. به همين دليل خرماي پيارم و ديابت پيوند خوبي با هم دارند و اين ميوه را مي توان براي مصرف بيماران ديابتي بسيار مفيد دانست.
چرا خرماي پيارم گرانترين خرماي ايران است؟
حتماً با توجه به اطلاعاتي كه تاكنون درباره خرماي پيارم ذكر كرديم، متوجه شده ايد كه قيمت خرماي پيارم نسبت به ديگر انواع خرما بسيار گران تر است. اين ميوه گران ترين خرما در ايران مي باشد و دليل اصلي اين گراني آن است كه خرماي پيارم درجه يك در مناطق محدودي كشت مي شود. اگرچه ممكن است در بسياري از روستاهاي هرمزگان شاهد كشت اين محصول باشيم اما همه آنها درجه يك نيستند. دليل بعدي گران قيمت بودن اين خرما آن است كه خواصش نسبت به ديگر انواع اين ميوه بيشتر است. ولي جدا از تمام اين دلايل اصلي ترين دليل را مي توان طعم لذيذ و منحصر به فرد اين ميوه دانست. خرماي پيارم درجه يك را بيشتر به منظور صادرات بسته بندي مي كنند.
خرماي پيارم را در چه شرايطي نگه داريم؟
يكي از موضوعات بسيار مهم درباره هر ميوه و هر خوراكي شرايط نگهداري از آن است. بهطور كلي تاريخ مصرف خرما نسبتاً بالاست اما از آنجايي كه خرماي پيارم نيمه خشك است مي توان آن را بيشتر از رطب و ديگر انواع خرماي تر نگه داشت. اين ميوه به دليل رطوبت بالا و آب كم از فساد و ترش شدن، كرم خوردگي و تخمير در امان خواهد ماند. پيارم را مي توان 18 ماه در انبار نگهداري كرد و همچنين شما مي توانيد پس از خريد تا 6 ماه تا يك سال آن را در يخچال نگه داريد و به هيچ عنوان نگران خراب شدنش نباشيد.
كلام آخر
خرماي پيارم را بايد مرغوب ترين خرماي جهان دانست كه در استان هرمزگان كشت مي شود. اين ميوه بسيار ارزش غذايي بالايي دارد و داراي خواص بيشماري است كه در بالا مفصلاً درباره اين خواص حرف زديم. وجود اين خواص در كنار دلايل ديگري مانند محدود بودن كشت و داشتن طعم خاص و لذيذ، قيمت اين ميوه را بسيار بالا برده است به طوري كه در حال حاضر بايد اين خرما را گران قيمت ترين خرما در جهان دانست. اگرچه اين محصول در ايران كشت مي شود اما بيشتر آن را به منظور صادرات بسته بندي و آماده مي كنند و اين ميوه نيمه خشك مصرف داخلي بسيار كمي دارد. وقتي نام خرماي ايران به ميان مي آيد، تصوري از پيارم پيش چشم مردم ديگر كشورهاي جهان ايجاد مي شود زيرا اكثر آنها خرماي ايران را با اين نوع مي شناسند. در يك كلام بايد اين ميوه از محبوب ترين محصولات صادراتي ايران در كنار پسته و زعفران دانست. اميدواريم اين مطلب اطلاعات مفيدي در اختيار شما قرار داده باشد.